Σκυτάλη

Το πρόγραμμα “Σκυτάλη” είναι ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον χορό που έχει σαν στόχο να ενδυναμώσει προσωπικά, καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά τους νέους χορευτές και να φέρει τα παιδιά, τα σχολεία και την κοινότητα πιο κοντά στην τέχνη του χορού.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέχρι στιγμής εθελοντικά και μετράει ήδη τρία χρόνια πορείας. Η δημιουργία του και η υλοποίησή του στηρίζεται στην κοινή πεποίθηση των συντελεστών του ότι η μύηση στην τέχνη του χορού συνδέεται άμεσα και με τη μετάδοση του ενθουσιασμού, το μοίρασμα της προσπάθειας και της έμπνευσης, που πλαισιώνουν μια δημιουργική διαδικασία.

Η Σκυτάλη διαγράφει κάθε χρόνο έναν κύκλο 5 έως 7 μηνών και περιλαμβάνει δύο αλληλένδετους άξονες:  α)την επιμόρφωση και πρακτική εξάσκηση του νέου χορευτή/χορογράφου/παιδαγωγού και β)την εισαγωγή του χορού στο Δημόσιο σχολείο.  Έναν κύκλο που ενώνει σε αδιάκοπη ροή ένα ερευνητικό Κέντρο Χορού με τον χορευτή, το χορογράφο με τον μαθητή, το σχολείο με την τοπική κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα θέτει και επαναπροσδιορίζει ερωτήματα όπως τι είναι χορός, γιατί χορεύω, πώς επικοινωνώ ιδέες, πώς δημιουργώ και πώς δημιουργούμαι σαν άτομο, προσωπικότητα, παιδαγωγός, παιδί, κοινό. Η ιδέα του μεταλαμπαδεύω, δίνω την «σκυτάλη» και εκπαιδεύω εκείνον που την έλαβε, ώστε να γίνει ικανός να κάνει το ίδιο, είναι η ουσία και ο πυρήνας αυτού του προγράμματος.

Τους πρώτους τρεις μήνες του κάθε κύκλου, επαγγελματίες του χορού, προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί (χορογράφοι, ιστορικοί, μουσικοί, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι) μεταγγίζουν τη γνώση, την έμπνευση και δημιουργικότητα του χορού σε νέους χορευτές. Μέσα από μαθήματα, διαλέξεις, συναντήσεις και πρόβες,  οι νέοι χορευτές έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν τις δεξιότητες που απόκτησαν στην ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση, να γευτούν την εμπειρία της δημιουργίας μιας παράστασης και της σκηνικής παρουσίας.

Τους δύο επόμενους μήνες, σε 10 διδακτικές ενότητες, οι χορευτές μεταδίδουν τη γνώση και την αγάπη για την κίνηση σε μαθητές Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της Αττικής στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου.

Τα μαθήματα ξεφεύγουν από την κλασική λογική ενός μαθήματος χορού. Δομημένα γύρω από την «πτώση» και το «κυνηγητό», καθημερινές κινήσεις γεμάτες κρυμμένα νοήματα και συμβολισμούς,  συνδέουν την καθημερινή κίνηση του μαθητή με έννοιες και κώδικες της τέχνης του χορού. Τα δημιουργικά αυτά μαθήματα ανατροφοδοτούνται από τις ίδιες τις προτάσεις των μαθητών, καλλιεργώντας τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία.

Η Σκυτάλη εισάγει έννοιες οργάνωσης της ομάδας, συνύπαρξης, ορίων, κανόνων και αλληλεπίδρασης των μελών ενός συνόλου. Καλλιεργεί  βασικές κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες, όπως η διερεύνηση λύσεων, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση προβλημάτων.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου της σκυτάλης οργανώνονται παραστάσεις όπου οι χορευτές χορεύουν μπροστά στους μαθητές κι έπειτα οι μαθητές με τη σειρά τους παρουσιάζουν μπροστά σε δασκάλους, γονείς και την τοπική κοινότητα τη χορογραφία που ετοίμασαν μαζί με τους χορευτές. Με αυτό τον τρόπο χορευτές και μαθητές περνούν διαδοχικά από τους ρόλους  του δημιουργού, του ερμηνευτή, του θεατή.

Μελλοντικοί στόχοι της Σκυτάλης:

-η εξάπλωση σε περισσότερα σχολεία τόσο της Αττικής όσο και της επαρχίας, με μια προοπτική καλλιτεχνικής αλλά και εργασιακής αποκέντρωσης των νέων χορευτών που θα πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα.

-το κοινωνικό αποτύπωμα της Σκυτάλης, ενθαρρύνοντας τους μαθητές των σχολείων να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία και την εμπειρία που απέκτησαν στη διάρκεια του προγράμματος, για να προσφέρουν ή να αλλάξουν κάτι στο περιβάλλον τους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email: projectc.skytali@gmail.com

Site: http://www.skytali.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s